Vil du blive bedre til at reparere din cykel, eller går du med ønsket om at blive mentor for en ung?
Modelfoto
– Jeg har lært at reparere cykler. Så nu kan jeg lave stort set alting på min egen cykel.
Sådan fortæller Peichi, som har været frivillig hos Cykel20 siden oktober 2018 og nu er mentor i Cykel20’s partnerskabsprojekt, hvor frivillige reparerer cykler i samarbejde med udsatte unge, som bliver henvist fra Uddannelseshuset.
Formålet med projektet er at lave en forebyggende indsats, der giver håb og motivation for et meningsfuldt og givende voksenliv til de udsatte unge, og man behøver ikke være ekspert på cykler for at blive frivillig i projektet.
Selv fik Peichi kendskab til Cykel20, da hun havde problemer med sin egen cykel, hvorfor en veninde henviste hende til Cykel20. Kort tid efter tilmeldte Peichi sig som frivillig, og hun fortæller, at hendes viden om cykler ikke er det eneste, det frivillige arbejde hos Cykel20 har givet hende:
Med sin kandidat i Socialt Arbejde giver det frivillige arbejde Peichi mulighed for at få praksiserfaring med at arbejde med mennesker. Herudover har hun gennem det frivillige arbejde fået udvidet sit netværk, og hun oplever, hun er blevet en del af et godt fællesskab på værkstedet:
– Hvis jeg stadig skulle få cykelproblemer, så hjælper de andre gladeligt til, når jeg kommer ind. De hjælper også gerne med job og lignende.
Frivilligt arbejde med mening
Ud over Peichi er også Sarah tilkoblet mentorprojektet. Hun oplever, at projektet både kan være med til at udvide den frivilliges personlige kompetencer, men at det også er et arbejde i en god sags tjeneste.
Som mentor er Sarah slet ikke i tvivl om den udvikling, de unge udsatte går igennem, når de bliver en del af Cykel20, og hun beskriver projektet som værende mere end at reparere cykler.
– Cyklen er egentlig ikke i fokus. Det handler mere om at give de unge en fornemmelse af at være med til at gøre en forskel og give dem en ansvarsfølelse, som forhåbentlig smitter af i deres generelle dagligdag.
Sarah oplever dette komme til udtryk i mødet med de unge gennem måden, hvorpå de både ændrer kropssprog og begynder at tage mere initiativ. Hun fortæller:
– Jeg ser det gennem måden, de er her på. De starter ofte lukkede og forsigtigt ud, og når de så er kommet her nogle gange, begynder de at få mere ejerskab over opgaverne og blive mere deltagende i relationen til deres mentor.
Ifølge Sarah og Peichi er Cykel20 derved stedet for dig, som ønsker et frivilligt arbejde, hvor du både kan udvikle dig personligt og samtidig være med til at udvikle andre.
Vil du vide mere om Cykel20?
Besøg deres facebookside Cykel20, og hold dig opdateret på de nyeste cykler, events og tilbud til frivillige.
Du er også velkommen til at tage et smut forbi til inspirationsaften i De Frivilliges Hus tirsdag d. 25. februar, hvor du kan møde de frivillige og høre et oplæg fra projektlederen i Cykel20.
Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.
Vis alle indlæg fra Lars Holmboe