Terapeuter og psykologer skal turde være mere aktivistiske og gøre modstand mod ideen om psykisk lidelse som et individuelt problem. Det mener psykolog Cathrine de Thurah Wulff, der ser psykiske symptomer som modreaktioner på samfundsstrukturer og idealer.
Samfundets idealer og arbejdspres gør os syge, og det er terapeuters ansvar at pege på netop samfundets rolle i stedet for udelukkende at pege på klienten selv. Psykiske lidelser skal forstås som sunde reaktioner på syge strukturer, og derfor skal terapeuter være aktivistiske og samfundskritiske i deres tilgang til terapi.
Det mener psykolog Cathrine de Thurah Wulff. I terapirummet kan man direkte se effekterne af samfundets strukturer, oplever hun.
»Vi bliver enkeltvis holdt ansvarlige for vores eget liv og karriere, og i den grad også vores sygdomme. Der er den generelle diskurs, at vi har fuld kontrol og indflydelse på vores eget liv. Men det passer ikke. Der er et væld af forhold omkring os, såsom arbejdsmiljø, kultur, familieforhold, skønhedsidealer osv., som vi ingen kontrol har over, men som påvirker os voldsomt alligevel«.
Er det terapeuters opgave at være aktivistiske mod samfundsstrukturer? Skal I ikke bare hjælpe folk til at få det bedre?
»Jeg kan kun sige, at min etik byder mig også at forholde mig til det strukturelle. Det er så tydeligt for mig, at vi har forskellige symptomer og reaktioner, men at vi alle er underlagt samme problematiske idealer om perfektion. Det kan jeg ikke ignorere som terapeut og menneske. Det betyder ikke, at vi alle skal ud at kaste med brosten og gøre oprør. Mit sigte er altid, at mine klienter skal få det bedre. Men det aktivistiske er at sige nej til samfundets grundpræmis om, at der er noget, du ikke kan finde ud af, når du har en psykisk lidelse«.
Læs resten, klik link
Kilde: Psykolog: Vi har skabt et ensomhedssamfund, hvor vi står alene med vores kriser – politiken.dk