Værested er lukningstruet: – Skære 700.000 kr. i kommunens budget til mentorordning. Vi frygter, at folk vender tilbage til deres misbrug

Socialt udsatte borgere kan i Haslev komme forbi Værestedet Frederiksgade og få et afbræk fra hverdagens trummerum. Her kan man tage et spil pool, et spil dart eller bare lave lige det, man har lyst til. Nu er fristedet dog lukningstruet.

Som en del af budgetforslaget for 2023, foreslår kommunens administrative afdeling at nedlægge værestedet, hvilket vil frigive 1,3 millioner kroner. Og så vil man skære 700.000 kroner i budgettet til kommunens mentorordning, der er til for at hjælpe socialt udsatte. Det skyldes, at man har oplevet et fald i antallet af mentorforløb.

Der er lige pludselig mange brugere, som egentlig ikke syntes de havde noget overskud, der faktisk går og laver en masse frivilligt arbejde

CLAUS CUBBIN, FORMAND FOR BRUGERFORENINGEN FRISTEDET

– Vi kan allerede se nu, hvor det er stillet op som forslag, at folk har fået det markant værre. Dem, der er ensomme, bliver mere ensomme. Og folk, som har lettere depressiv tilstand, får sværere depressiv tilstand. De forbereder sig jo på en mulig lukning af værestedet. Og så kan vi jo frygte, at folk, der er kommet ud af sit misbrug, vender tilbage i misbrug. Så det er jo en ret stor post, der kommer til at blive, hvis man skal behandle alle de her ting, siger Claus Cubbin, der er formand for Brugerforeningen Fristedet, som står for Værestederne Frederiksgade og Værestedet 76F i Faxe Kommune.

Værested hjælper psykisk sårbare

Værestedet Frederiksgade har ifølge Claus Cubbin 40-60 ugentlige brugere og er en stor hjælp for mange udsatte borgere i Faxe Kommune.

– Der er lige pludselig mange brugere, som egentlig ikke syntes, de havde noget overskud, der faktisk går og laver en masse frivilligt arbejde på Værestedet og hjælper de andre brugere. Det synes jeg jo er vigtigt at belyse, at folk, der i dagligdagen ikke er i stand til at lave frivilligt arbejde lige pludselig kommer ind og laver noget frivilligt arbejde, siger Claus Cubbin.

Selvfølgelig vil jeg gerne gå ned og lytte til dem og høre hvad, der er vigtigt for dem i forhold til deres væresteder

DORTHE ADELSBECH(V), FORMAND FOR SOCIALUDVALGET

Udover Værestedet Frederiksgade i Haslev, er der også værestedet Paraplyen i Haslev, som hører under KFUM. Faxe Kommune har også Værestedet 76F, der ligger i Faxe.

– Vores værested er fra meget gammel tid et værested for nuværende eller tidligere sindslidende, hvorimod Paraplyen er for nuværende eller tidligere misbrugere. Nu er der så åbnet for alle brugergrupper, men det er stadig to forskellige brugergrupper. Der er virkelig behov for begge steder, siger Claus Cubbin.

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.