Mentorer hjælper til at ungdomskriminaliteten falder i de mest belastede områder

Morgenvækning og hjælp fra en mentor i lokalområdet fik 23-årige Abdullah El Qassem på ret kurs efter fængslet. Sociale indsatser i boligområder er med til at mindske ungdomskriminaliteten, viser ny undersøgelse.

Som 19-årig røg Abdullah El Qassem ud af HFog i fængsel for vold. Efter at han kom ud, gik de næste to år med at feste og sove længe. Det stoppede først, da han »stødte ind« i Poul Henriksen, der er mentor for »Unge mænd med mål« i Køges udsatte boligområder. Mødet med mentoren har været afgørende for, at Abdullah har fået sit liv på ret køl igen.For det går ikke ligefrem godt med den ungdomskriminalitet, der kaster en skygge over Danmarks mest belastede boligområder. Men det går bedre.

En ny analyse fra Center for Boligsocial Udvikling, CFBU, viser, at kriminaliteten i områderne er faldet med 24 pct. siden 2009. Faldet skyldes de såkaldte helhedsplaner med boligsocialt formål, der dækker over mentorordninger, klubber, lektiecaféer, hjælp til fritidsjob og andre indsatser, som skal give de unge attraktive alternativer til gadelivet. Det vurderer CFBU, der er et selvejende videnscenter under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.»Vi har en tydelig indikation på, at helhedsplanerne mindsker antallet af kriminelle unge. Vi kan ikke måle det, ligesom man måler en temperatur, men der er sket et signifikant fald i ungdomskriminaliteten i indsatsområderne. Derfor vurderer vi, at de boligsociale indsatser har en positiv effekt,« siger Mette Fabricius Madsen, konsulent i CFBU.

Kilde: Ungdomskriminaliteten falder i de mest belastede områder – Nationalt | www.b.dk

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.