Tidligere indlagt: Man kan komme sig efter psykisk sygdom | TV 2 Lorry

Region Hovedstadens Psykiatri har succes med at tilbyde patienter en mentor, der tidligere har været indlagt, og derfor er bevis på, at man kan komme sig efter psykisk sygdom.

Jesper Balle Kibsgaard er selv tidligere patient i psykiatrien. Han bruger sine egne erfaringer til at hjælpe andre patienter med at vise, at man er mere end sin psykiske sygdom. Foto: TV 2 Lorry

– Det har gjort en meget stor forskel for mig at være med i den her mentor-ordning, siger Alexandra Storm til TV 2 Lorry.

I Region Hovedstadens Psykiatri har de succes med at tilbyde patienter en såkaldt recovery-mentor, som skal hjælpe dem med at komme tilbage til hverdagen, efter de har været indlagt.

Han kan noget, som jeg ikke har mødt mange andre, der kan, fordi han ved lige præcis, hvad det er, man går igennem

Ved præcis, hvad man går igennem

Det helt særlige ved ordningen er, at recovery-mentoren tidligere selv har været indlagt, og derfor er et bevis på, at man kan komme sig efter psykisk sygdom.

For Alexandra Storm er recovery-mentor Jesper Balle Kibsgaard den storebror, hun aldrig fik – en hun altid kan ringe til, fordi han forstår, hvad hun har været i gennem.  Foto: TV 2 Lorry

Se indslag om hvordan flere får job eller kommer i uddannelse trods psykisk sygdom

Alexandra Storm er tilknyttet recoverymentor-ordningen i Region Hovedstadens Psykiatri, hvor hun i halvandet år har haft Jesper Balle Kibsgaard som recovery-mentor.

– Han har været der, når jeg ikke har følt, jeg kunne ringe til nogen andre, for jeg vidste ingen andre ville kunne forstå. Han kan noget, som jeg ikke har mødt mange andre, der kan, fordi han ved lige præcis, hvad det er, man går igennem, siger hun.

Skaber genkendelighed

Jesper Balle Kibsgaard har arbejdet som recovery-mentor hos Region Hovedstadens Psykiatri i halvandet år. Han er selv tidligere patient med diagnosen maniodepressiv. I dag er han symptomfri og arbejder fuldtid som recovery-mentor.

– Jeg bruger det til at skabe noget genkendelighed, siger recovery-mentor Jesper Balle Kibsgaard til TV 2 Lorry.

Det jeg håber på at kunne give de her borgere, det er helt klart noget tro og noget håb på, at man kan komme sig efter psykisk sygdom.

Jesper Balle Kibsgaard, recovery-mentor, Region Hovedstadens Psykiatri

Genkendelighed er netop er det, som Alexandra Storm ser som en kvalitet.

– Fordi Jesper han har brugererfaring inden for psykiatrien, så ved han også, hvad det vil sige at være psykisk sårbar, hvad det vil sige at være psykotisk. Han ved, hvad det vil sige at være indlagt og ved, hvor svær en oplevelse det er at være indlagt, siger Alexandra Storm.

Source: Tidligere indlagt: Man kan komme sig efter psykisk sygdom | TV 2 Lorry

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.