Succesfuld mentorordning: Kawar skiftede ballade ud med beton

En frivillig mentor på en byggeplads fik Kawar Izzat væk fra gaden og over i arbejdslivet. Nogle gange kan en enkelt person gøre en stor forskel. Det var i hvert fald tilfældet for Kawar Izzat, som fik en håndværker som mentor. Man bliver stolt, når folk spørger, hvad man laver, og jeg så kan svare: Jeg arbejder som beton’er.

Før var Kawar Izzat lidt af en rod, men i de sidste fem måneder har han været sjakbajs hos sin mentor Jesper Poulsen på en byggeplads ved Islands Brygge.

Det hjalp ham til at vende ryggen til et liv med ballade.

– Det er dejligt at komme op om morgenen i stedet for at ligge derhjemme og sove længe hver dag. Man bliver stolt, når folk spørger, hvad man laver, og jeg så kan svare: Jeg arbejder som beton’er. I stedet for at sige: Jeg laver ikke noget, fortæller Kawar Izzat til TV2 Lorry.

Jargonnen er vigtigt

Vi kan tilbyde dem et arbejde og at komme med i et sammenhold på byggepladsen.

Jesper Poulsen, Betonformand og mentor

Frihed under ansvar, fysisk arbejde og kammeratlige kolleger er nogle af de ingredienser, der skal til for at få udsatte unge til at holde sig fra ballade, hvis man spørger Jesper Poulsen, der er betonformand i firmaet CG-Jensen og mentor for blandt andet Kawar Izzat.

– Vi kan tilbyde dem et arbejde og at komme med i et sammenhold på byggepladsen, siger han.

– Hvis man ikke er der fra morgenstunden af, så er løbet altså kørt. Så man er tvunget til at møde til tiden, passe sit arbejde, og så skal man hjælpe hinanden på pladsen.

Kawar Izzat koncentrerer sig om arbejdet. I dag er han stolt over at fortælle sine forældre, hvordan han tjener sine penge. Foto: Anders Toxværd / TV 2 Lorry

Især sammenholdet med kollegaerne er noget af det, der kan få Kawar Izzat ud af fjerene om morgenen.

– De er meget flinke. Vi kører på hinanden, og der er en del jokes og sådan noget. Men sådan er det at være håndværker, siger Kawar Izzat med et smil.

Håber flere vil melde sig som mentorer

I denne uge går landets håndværkere sammen om projektet “Giv en hjælpende hånd” for at få flere håndværkere til at melde sig som frivillige mentorer for udsatte børn og unge i nærområdet.

De fem måneder, Jesper Poulsen har haft Kawar Izzat ansat, har været en succes, og han håber derfor, at flere vil give de udsatte unge en chance.

Det er nemlig især håndværksfagene, der tiltaler dem, mener Jesper Poulsen.

– Jeg håber, at der er flere håndværkere, der prøver at give det en chance. For det kommer tifoldigt igen. Om fire år kan du have en udlært konstruktør, hvis det går godt. Om ikke andet lærer du dem at arbejde, så de kommer væk fra gaden, siger han.

SÅDAN BLIVER DU MENTOR

Leger du med tanken om at være mentor for en ung, kan du tilmelde dig eller få at vide, hvordan du støtter projektet på andre måder, ved at skrive til kampagneleder Sidsel Nybo Andersen på sidsel.andersen@urk.dk eller telefon 24 20 68 60.

 

Kilde: Succesfuld mentorordning: Kawar skiftede ballade ud med beton | TV 2 Lorry

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.