For selvom psykiatrien stadig er åben, har alle landets fem regioner siden coronaudbruddet oplevet et fald på op til 34 procent i antallet af psykiatriske indlæggelser. Det viser en rundspørge af Fagbladet FOA.Og antallet af henvisninger til psykiatrisk hjælp er faldet med 60 procent, skriver Politiken.Da coronavirus ifølge Knud Kristensen, formand for Landsforeningen SIND, ikke kurerer psykiske lidelser, betyder det, at mange sindslidende ikke får den hjælp, de har behov for. Han mener derfor, at der efter coronakrisen vil opstå en “psykiatri-epidemi.”“Der vil komme rigtig mange patienter væltende ind på samme tid, som ellers ville være spredt ud. Og de vil formentlig være meget mere syge, end hvis de var behandlet tidligere, for jo længere tid en person går ubehandlet med en psykisk lidelse, jo sværere er det at hjælpe vedkommende,” siger Knud Kristensen.Også formand for Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jacobsen, mener, at psykiatrien kan komme til at stå med et massivt efterslæb.
“Krisesituationer som denne kan både forværre tilstanden hos personer, som allerede har en psykisk lidelse, og udløse nye tilfælde. Så der kommer pludseligt mange patienter med indlæggelsesbehov, og det bliver en meget hård prioritering om, hvem der skal indlægges, og hvem der ikke skal,” siger han.Psykiatrien må ikke drukne
Derfor bør man ifølge Torsten Bjørn Jacobsen og Knud Kristensen allerede nu forsøge at sikre, at psykiatrien ikke drukner.“Man skal egentlig gøre det samme, som man gjorde på blandt andet intensivafdelingerne op til coronakrisen. Man bliver nødt til at have et beredskab klar og sørge for ret hurtigt at finde ud af, hvem der skal indlægges, og hvem der kan nøjes med ambulant behandling,” siger Knud Kristensen.Derudover bør psykiatrien begynde at være mere opsøgende over for de patienter, man ved, er særligt psykisk sårbare for at komme på forkant med situationen.“Selvfølgelig er der patienter, vi endnu ikke kender til, men jeg tror også, vi kender mange af dem, som er i risiko for at få det markant værre. Og dem kan man kontakte for at sikre, at deres hverdag ikke går helt op i corona-angst,” siger Torsten Bjørn Jacobsen.
Hele artiklen på linket herunder
Psykiatrien skal forberede sig på epidemi af psykisk syge | Fagbladet FOA