Mulig IS-kriger var mentor for nydanskere

Dansk-kurder fra Nørrebro, der hævdes at have forbindelse til Paris-angrebene og som angiveligt blev dræbt i Raqqa for en uge siden, var også mentor for nydanskere i Danmark. Er screenings­processerne gode nok?

Foreningen Nydansker forsøgte at ringe til R.T. seks gange i 2015 for at få dansk-kurderen fra Nørrebro til at udførementorarbejde med flygtninge i Danmark. Han havde tidligere udført to opgaver, hvor han succesfuldt havde hjulpet to nydanskere med at få fodfæste på det danske arbejdsmarked, og havde fået positiv respons. Men Foreningen Nydansker ringede forgæves. R.T. var, ifølge en syrisk gruppe, i mellemtiden blevet aktivt medlem af Islamisk Stat i Syrien.

Ifølge den syriske gruppe »Raqqa is Being Slaughtered Silently« blev R.T. dræbt i byen Raqqa af et missil fra en af koalitionens droner mandag den 7. december. Den syriske gruppe kæder desuden dansk-kurderen sammen medterrorangrebene i Paris den 13. november, og siger, at han var blandt planlæggerne af de angreb, der kostede 130 mennesker livet. Oplysningerne om R.T. er ikke bekræftet.

Foreningen Nydanskers arbejde med immigranter og flygtningevaretages blandt andet af mere end 750 mentorer. De er ansat til at hjælpe immigrant- og flygtninge­familier til at få en bedre start på arbejdslivet i Danmark. Men sagen om R.T, der angiveligt planlagde terrorangreb i Paris, mens han sideløbende kunne have hjulpet immigranter med at få en god start i Danmark, fremhæver et problem omkring brugen af mentorer, og hvem de er. Og især, hvor let det i nogle tilfælde er at blive mentor. Det fortæller flere af de nuværende og tidligere mentorer, som Berlingske har talt med. (link; læs resten)

Kilde: Mulig IS-kriger var mentor for nydanskere – Nationalt | www.b.dk

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.