Søren Lerche har de seneste 8 år undervist i bandekriminalitet og organiseret seminarer om radikalisering af unge. Googler man hans navn, optræder han i medierne som ekspert i unges vej ud af kriminalitet. Han er leder af den danske afdeling af ngo’en Fryshuset. Fryshuset har eksisteret i 30 år i Sverige og har med succes hjulpet over 800 unge ud af kriminalitet og ekstremisme, blandt andet via mentorordninger.
Søren Lerche har selv samlet tidligere kriminelle og faglige professionelle i et team, der når de unge, som myndighederne har svært ved at nå. I øjeblikket har de 40 unge i mentorforløb. De kommer selv eller bliver henvist af jobcenteret. Målet er uddannelse og arbejde, nye sociale kompetencer og et liv uden kriminalitet.
»Vi ser de unge som individer. Vi ser, hvad de brænder for, og dømmer dem ikke ud fra deres historik. Vi er ikke tryllemagere, men de er ikke alene, og vi bygger bro til sagsbehandleren, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og andre, som kan hjælpe. Vi arbejder helhedsorienteret og skaber konstruktive fællesskaber som alternativ til de kriminelle fællesskaber, som de unge forlader. Vi følger dem et til to år, men det kan tage længere tid at bearbejde fortiden, og du vil stadig være i risiko for at vende tilbage. En tommelfingerregel siger, at du er lige så længe om at komme ud af kriminaliteten, som du har været i den«.
Læs hele artiklen, anmeldelsen i Politiken her