Mentorordning: Mænd står sammen mod kræft i Esbjerg, Aabenrå, Vejle og Odense

ESBJERG: Kræftens Bekæmpelse har blandt andet fokus på at gøre en indsats for mænd med kræft, og derfor er det glædeligt, at netværksaftener for mænd og en mentorordning for mandlige kræftpatienter er på vej til at blive et landsdækkende tilbud. – Kræftrådgivningen i Esbjerg har også en mentorordning, som er et tilbud til mænd om at få tilknyttet en frivillig tidligere eller nuværende kræftpatient med information og støtte til at komme videre.

I Esbjerg findes der allerede en mandeklub, som mødes en gang om måneden hos Kræftrådgivningen i ejendommen Jyllandsgade 30, som ligger tæt på gågaden.

Det er den 68-årige Niels Lindharth Petersen fra Fanø, som er tovholder i klubben, og som glæder sig over, at den er med til at styrke medlemmernes mentale og fysiske trivsel. Niels er tidligere fængselsbetjent og blev ramt af kræft for ca. 20 år siden. Han har aldrig røget, men blev alligevel ramt af halskræft og har senfølger af strålebehandlingerne, hvilket giver sig udslag i, at han har synkevanskeligheder.

Det samme er tilfældet med ét af mandeklubbens andre medlemmer, den 62-årige Palle Nielsen fra Ho. Han fik mundhulekræft for fem år siden, men har ikke fået strålebehandling.

– Jeg kan hverken spise varm eller kold mad og spiser altid senere end min kone, fortæller Palle.

Frit fra leveren

Hverken Niels eller Palle er så hårdt ramt, at deres kræftsygdom er livstruende, og de nyder fællesskabet og møderne i mandeklubben, som tæller 16-18 medlemmer fra bl.a. Holsted, Tistrup, Varde, Ho, Ribe og Esbjerg. Hovedparten kommer fra Esbjerg, men både Niels og Palle opfordrer andre kræftramte mænd til at melde sig under fanerne og tage del i fællesskabet. De nuværende medlemmer er i alderen fra ca. 45 år og til over 80, og i gennemsnit kommer der otte til de månedlige møder.

– Mandeklubben er meget uformel. Der er ingen tvang med hensyn til at møde op. Man møder, når man har lyst, og der bliver ikke kigget skævt til én, hvis man ikke kommer, fortæller Niels.

– Her i klubben har vi et frirum, hvor vi kan tale fuldstændig frit fra leveren, og hvor vi kan dele ting med hinanden, fordi vi forstår hinanden, siger Palle og Niels. Vi taler om næsten alle mulige emner, herunder kræft, hygger os sammen, spiser sammen, men har også været på ture til for eksempel Dragefestival på Fanø og Sort Sol i Møgeltønder. Mandeklubben holder også en julefrokost hvert år.

– Da jeg startede i klubben, holdt vi kun møder hos Kræftrådgivningen, men var det fortsat på den måde, var klubben sygnet hen, for det er meget vigtigt, at vi mødes andre steder end i Jyllandsgade 30, pointerer Palle. Vi har også været på en fisketur. Den gik til Storkesøen i Ribe. Vi fangede ikke en skid, men havde det alligevel sjovt og hyggeligt, tilføjer Palle med et smil.

Klubben har i øvrigt tilrettelagt programmet efter sommerferien og skal bl.a. på en heldages tur til Årø i september, ligesom mændene skal ud at bowle.

Hvis nogen har lyst til at komme med i mandeklubben, kan de kontakte Kræftrådgivningen på følgende mail:esbjerg@cancer.dk . Kontaktpersonen til mandeklubben er rådgiver Christina Sindbjerg, som kan give yderligere oplysninger. Klubben i Esbjerg blev startet for ca. otte år siden af Jon Samuel Gislason fra Bramming.

Kræftrådgivningen i Esbjerg har åbent mandag efter aftale, tirsdag og onsdag kl. 10-15, torsdag 10-18 og fredag efter aftale. I åbningstiden er alle velkomne uden tidsbestilling.

Der findes lignende mandeklubber i bl.a. Aabenraa, Vejle og Odense.

Kilde: Vestkysten

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.