Erhvervsmentorforløbet ”Bryd Unges Ledighed Nu” er en succes, viser nye tal fra ordningen. 75 pct. af de unge er kommet i job, uddannelse eller lønnet praktik efter at have deltaget i projekter.
Det høje tal får nu initiativtagerne til projektet, Aarhus Kommune, Q8 og mentorordningen ”Bryd Unges Ledighed Nu”, til at åbne op for, at endnu flere unge kan blive en del af projektet.
De unge kan møde en af erhvervsmentorerne fredag den 7. oktober fra klokken 11.30-14.30 hos Rambøll på Oluf Palmes Allé i Aarhus. Her kan de unge få sparring med en erhvervsmentor, der rådgiver om, hvad de skal fokusere på i en jobansøgning eller under en jobsamtale.
Aarhus er bedst til at få flygtninge i arbejde
En af initiativtagerne til projektet fra Q8 er Henriette Refdahl, som er HR Manager i selskabet. For hende handler det om at dele ud af den store erfaring, som olie- og energiselskabet har med at arbejde med unge.
»For mig gav det god mening at se på, hvordan og hvad vi kan hjælpe de unge uden job eller uddannelse med, da vi har et stort kendskab til denne gruppe gennem vores egne medarbejdere, hvor rigtig mange er unge,« siger hun.
Hos Q8 er det forretningscheferne, der fungerer som mentorer for de unge. Men i hele projektet er der mange forskellige erhvervsmentorer tilknyttet.
»Vi oplever, at det ikke kun er de unge, der får noget ud af forløbene, men at vores mentorer også gør det. De bliver bedre til at coache unge mennesker, hvilket er et redskab, de har gavn af til hverdag,« siger HR Manageren.
Bilka og Ikea hjælper flygtninge i arbejde for at tage et socialt ansvar
Mentorerne kan også være folk med andre uddannelser, der kan fortælle de unge noget om det fag, de arbejder inden for. På den måde skal ordningen ruste de unge bedre til at komme ud i det rette praktikforløb eller begynde på den rette uddannelse. Hvem af de unge, der skal deltage i mentorforløbet, afgør Jobcenter Aarhus, da det er centeret, som henviser de unge til at møde en erhvervsmentor.
Jobcenteret henviser både unge uden en kompetencegivende uddannelse og unge, som skal direkte i beskæftigelse. Ifølge Kåre Sand Isager, specialkonsulent hos Jobcenter Aarhus, skal erhvervsmentorordningen ses som et ekstra tilbud oveni den normale indsats, som jobcenteret yder. Uanset om de unge står overfor, at skulle starte uddannelse eller skal have fundet et job, så kan de unge opnå brancheviden og netværk ved at deltage i forløbet, forklarer han.
»Dette forløb betyder, at den kontakt, de unge får via en erhvervsmentor, giver viden og åbner nogle flere døre til at komme ud i på en virksomhed. Det kan være, at en af de unge gerne vil være murer. Så bliver den unge matchet med en murermester, der snakker med den unge om jobbet og faget, således at den unge får noget viden om muligheder i branchen. På sigt bliver den unge måske tilbudt en praktikplads og senere en læreplads gennem det netværk, som erhvervsmentoren har eller ved selve mentoren. Men det er ikke noget krav, at erhvervsmentorerne skal stille en praktik- eller læreplads til rådighed. Udgangspunktet er kun, at erhvervsmentoren stiller sin tid og sin viden om branche og arbejdsmarkedet til rådighed, « siger Kåre Sand Isager.
Det er ikke noget krav, at erhvervsmentorerne skal stille en praktik- eller læreplads til rådighed.
Flere fritidsjobs til unge end forventet
Indtil videre har 21 unge afsluttet et forløb, og ud af dem er 16 startet i job, lønnet praktik eller uddannelse i løbet af det seneste år, men hvor mange af dem, der stadig er i beskæftigelse, findes der ikke konkrete tal på, oplyser Aarhus Jobcenter.
»Men det er min vurdering, at færre unge vælger en uddannelse og hopper fra, efter at de har haft en erhvervsmentor, fordi de har fået viden om, hvad et kommende job inden for faget vil indbefatte,« siger Kåre Sand Isager.
Der er fortsat 37 mentorforløb i gang, men det er Aarhus Kommunes ambition inden udgangen af foråret 2017 at have 125 mentorforløb igangsat i samarbejde med Q8 og ”Bryd Unges Ledighed Nu”. Sidstnævnte projekt begyndte i 2011 og har sammen med Q8 arrangeret 12 boot camps siden 2014 for unge i 22 samarbejdskommuner.