Mentorordning: Christina hjælper forældre med psykisk syge børn 

Ny mentorordning får forældre til at hjælpe andre forældre med børn indlagt på psykiatriske afdelinger. Christina Bojlén er mentor til forældre med psykisk sårbare børn. Hun er selv mor til et barn, der har været indlagt.

Chok, afmagt, sorg, vrede og frustration.

Det er nogle af de følelser, der kan komme i spil, når forældre skal indlægge deres syge barn på en psykiatrisk afdeling.

Derfor skal erfarne forældre nu hjælpe og støtte forældre i den svære situation. Det er ideen med en mentorordning, som Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden afprøver.

LÆS OGSÅ: Forældre skal hjælpe forældre i psykiatrien

En af mentorerne er Christina Bojlén, der selv er mor til et barn, der har været indlagt. Hver uge bruger hun fem timer på at snakke med forældre, der bokser med tunge tanker.

– Vi taler meget om, hvorvidt behandlingen er den rigtige, og hvordan man bedst passer på sit barn og sin familie, når en forælder skal være på hospitalet i døgndrift. Det fylder meget hos forældrene, siger hun.

Mentorerne svarer typisk på spørgsmål om, hvorvidt det er i orden at banke på lægens dør, og hvordan man får familielivet til at hænge sammen. Ifølge Christina Bojlén ender snakken dog ofte med, hvad forældrene kan gøre for at passe på sig selv.

– Jeg snakker meget om, hvordan forældrene kan passe på sig selv, så de kan være der for børnene, selvom de er i en presset situation, siger hun.

– Jeg guider ikke, men henviser til dialog. Det handler om at gøre forældrene til dygtige samarbejdspartnere med behandlerne, så de kan hjælpe barnet. Forældrene er eksperter i deres børn, mens behandlerne er eksperter i sygdom, siger hun.

Forældrene er positive overfor samtaler

I alt fire forældre er ansat til at lytte, dele erfaringer og støtte andre forældre i forsøgsordningen, der varer året ud. Herefter skal det besluttes, om ordningen skal forlænges.

Christina Bojlén oplever, at forældrene ofte tager positivt imod tilbuddet om samtaler, og det er netop hendes erfaring, der gør en forskel, siger hun.

– Jeg har været i det kaos, som forældrene er i. Men de kan se på mig, at mit barn har det godt nu. Det giver et håb om, at der er en vej ud af det. Man behøver ikke lade sig gribe af bekymringen, chokket og sorgen, siger hun.

Kilde: Mentorordning: Christina hjælper forældre med psykisk syge børn | Hovedstadsområdet | DR

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.