Mentorforløb er åbenbart vejen frem, hvis flygtninge skal i arbejde i Danmark.

– Hvis man ikke har et job, er livet uden mening, konstaterer han, mens han pisker dressing sammen. Anas Baderaldeen er blevet ansat på Letz Sushi i København. Her laver han forberedende arbejde på saucer og dressinger. – Klik foto og se indslag fra TV2 Lorry.

Han har været i Danmark i to år – og jobjagten har ikke været nem.

– Det er et andet sprog, en anden kultur, en anden situation, alt er anderledes. Så det har taget lang tid at finde et job. Så da jeg fik det her job, blev jeg meget meget glad, siger han.

For fire måneder siden kom Anas Baderaldeen som én af 25 med i IBM’s mentorprogram for veluddannede flygtninge.

Her mødte han sin mentor, Poul Utzon-Rødbro, for første gang.

Siden er de to mødtes et par gange om måneden – til en snak om alt fra flygtningepolitik til CV.

Anas Baderaldeen havde søgt flere jobs uden held, så mentoren fra IBM er ikke i tvivl om, hvor han har kunnet sætte ind for at hjælpe Anas Baderaldeen i gang.

– Jeg tror, det vigtigste var at give ham noget selvtillid, arbejde kraftigt med hans stærke sider, og så hjælpe ham med at lave et CV, som lagde vægt på hans stærke sider, siger Poul Utzon-Rødbro, Projektchef i IBM.

Godt tre måneder inde i mentorforløbet fik Anas Baderaldeen jobbet på Letz Sushi, i et samarbejde med Køge Kommune, hvor han bor.

Succesfuldt mentorprogram

IBM’s mentorprogram er lidt over halvvejs, og pt. er 18 af de 25 mentees enten i job, uddannelse eller praktik.

– Det har været et positivt forløb, og vi er ovenud overraskede over at se, hvilken forskel vi faktisk kan gøre, siger Henrik Frøkjær, Vice President i IBM.

Det er ifølge ham de små ting, mentorerne kan gøre, for at rykke flygtningene i jobjagten:

– Aktivere sit netværk, ringe inden en jobsamtale, sikre sig, at der er nogle realistiske mål i det, man ønsker at opnå, fortæller han.

Én mentee har for eksempel åbnet sin egen halal-slagter på Nørrebro. Hans mentor hjalp ham med at få projektet ud over rampen.

– Jeg havde nogle idéer i hovedet, men jeg havde brug for en til at presse mig til at arbejde for det, og hun var en virkelig god hjælper, siger afghanske Raz Mohammad Selab om sin mentor.

Medarbejdere vil have mere

Med sin mentee godt i job, melder Poul Utzon-Rødbro sig gerne under fanerne til at tage en ny mentee.

– Jeg har lært noget omkring Syrien, og noget omkring, hvordan flygtninge har det. Så jeg tror, jeg har lært lige så meget som Anas, så det har været en stor fornøjelse, siger han.

IBM vil evaluere mentorprogrammet, når det slutter til november, og herefter overveje, om virksomheden skal lave mere af samme slags.

Kilde: Succes med mentorordning: Anas vandt job-jagten | TV 2 Lorry

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.