Mentorfirma delte betaling fra kommunen med kriminelle

Danske kommuner betaler i flere tilfælde såkaldte mentorer til at hjælpe unge ud af kriminalitet. Det er som oftest private firmaer, der bliver hyret af kommunen til at støtte borgere, der er kriminelle. Men i flere tilfælde har mentorfirmaer lavet en aftale om at dele betalingen fra kommunen med den kriminelle, som de egentlig skulle have hjulpet. Det har DR1-dokumentaren “Afsløret: Hvor er min mentor?” afdækket.

I tv-programmet fortæller en anonym kilde, at han var blevet bevilliget en mentor af kommunen, og at de mødtes én gang om måneden.

– Så skrev vi bare under på nogle papirer, om at vi har mødtes, at vi har set hinanden, og så var det det. Men det gavner ikke mig, og det gavner heller ikke kommunen, fortæller den anonyme kilde.

Delte gaver ud

En anden anonym kilde fortæller i programmet, at der blandt nogle mentorer blev arbejdet med at dele gaver ud til nye kunder som rekrutteringsværktøj. For eksempel tøj og andre gaver.

LÆS OGSÅEfter afsløring: KL opfordrer til øget kontrol med mentorordninger

– De ældre i kvarteret var jo meget gode til at fortælle om, hvad de havde fået af deres mentorer. En siger “prøv at se mine sko”, og så fortalte han jo, hvordan hans mentor havde købt de her sko til ham, og vi burde gå op i kommunen og få ham som mentor. Så i kvarteret var der rigtig meget af det der reklame for mentorer, siger den anonyme kilde.

En tredje kilde forklarer ifølge DR, at det var mentorfirmaet selv, der foreslog, at de bare skulle droppe mentortimerne og dele kommunens betaling i porten.

Har bare hjulpet økonomisk

Mentorfirmaets ejer, der bliver anklaget for den lidt for driftige praksis, afviser beskyldningerne i tv-programmet.

Han afviser, at han har delt de kommunale støttekroner med dem, han skulle hjælpe. Forevist dokumentation for Mobilepay-overførsler erkender han dog over for DR, at han har hjulpet nogle af sine klienter med penge. Han siger også, at kommunerne, der har hyret ham, er bekendt med, at han har givet penge til nogle af sine klienter, hvis de var i bekneb.

Det afviser mentorfirmaets kunder dog. Gentofte Kommune, som på fire år har købt mentortimer for over en million kroner hos firmaet, afviser, at mentorfirmaets praksis er i orden.

– Det er naturligvis på ingen måde en del af aftalen med mentor, at der kan ske en viderebetaling til borgeren, svarer kommunen i DR1-dokumentaren.

Bedre tilsyn

I sidste uge afslørede samme program, hvordan flere kommuner betaler for mentortimer, som aldrig bliver leveret. Det fik udvalgsformand i KL Thomas Kastrup-Larsen (S) til at opfordre til øget kontrol med mentorordningerne.

– Mentorordningen er grundlæggende en god ordning, som borgere og kommuner er glade for. Men kommunerne skal sikre, at mentorerne har de rette kompetencer, og kommunerne skal naturligvis føre det nødvendige tilsyn med ordningen, siger Thomas Kastrup-Larsen, og fortsætter:

– Det er helt uacceptabelt, hvis der foregår snyd med ordningen. Mentorordningen er et redskab til at hjælpe borgere tættere på uddannelse og beskæftigelse. Så hvis der ikke bliver leveret det, som er aftalt, skal kommunen selvfølgelig gribe ind – ellers går det jo ud over borgerne, siger Thomas Kastrup-Larsen, der også er borgmester i Aalborg Kommune.

Source: Mentorfirma delte betaling fra kommunen med kriminelle

 

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.