Lindas liv som mentor: – Det er en kæmpe gevinst for alle parter 

THISTED: Da Linda Vegeberg Eriksen gik på efterløn i 2013, var hun fast besluttet på, at hun skulle være aktiv som frivillig. Dengang husede Thisted Kommune mange flygtninge, og Linda Eriksen troede, hun skulle komme til at gøre en indsats på det område. Sådan gik det ikke, for hendes mand, Jens Christian Eriksen, faldt over en annonce i den lokale avis; Lær for Livet søgte mentorer.

– Først så tænkte jeg, at det da ikke var noget for mig, men da jeg havde tænkt lidt over tingene, kunne jeg mærke, at det da lige passede til mig, siger Linda Eriksen.

Derefter gik det slag-i-slag med at blive klædt på til opgaven, og i det tidlige forår for seks år siden mødte hun Jasmin Heilmann, som på det tidspunkt var 11 år.

Jasmin Heilmann er plejebarn hos Inge-Lise Toftegaard, og deres historie kunne man læse om i avisen 31. marts. Den lille familie flyttede dog til Læsø fra Hjardemål 1. april.

Lær for Livet er støttet af fonde og kommuner, der årligt visiterer op mod 75 anbragte og udsatte børn.Foto: Bo Lehm Foto: Bo Lehm

Faktum er – i følge Lær for Livet, at anbragte børn halter efter deres ikke-anbragte kammerater i skolen. Kun cirka hver anden anbragt ung afslutter i dag 9. klasse med et eksamensbevis i hånden. Seks år efter grundskolen har kun to ud af ti anbragte unge taget en ungdomsuddannelse mod næsten otte ud af ti af deres jævnaldrende kammerater. Både Inge-Lise Toftegaard og Jasmin tror, at mødet med Linda Eriksen var den forandring i hverdagen, der skulle til, for at Jasmin ikke havnede i den kedelige ende af statistikken. Hun begynder nemlig på HF i Frederikshavn til sommer.

– Først så tænker man jo, hvad det er, man kan give, som en plejefamilie ikke kan give. Men vi byder ind med noget mere, fordi vi har den ekstra ro og overskud, der skal til. Vi skal jo tænke på, at børnene jo tit har lidt udfordringer, siger Linda Eriksen, som er glad for have været blevet en del af Jasmins liv. Det slutter ikke her, selvom

Lær for Livet har kørt som pilotprojekt i seks år, som er den tidsramme, man som mentor forpligter sig for, og Jasmin til december fylder 18 år.

– Hun fortsætter hos os, for vi kan ikke få nogen bedre at være mentor for end hende. Hun er blevet en del af familien, siger Linda Eriksen.

Jasmin var 11 år da hun kom med i programmet Lær for Livet, som har bidraget til, at hun begynder på HF til sommer. Foto: Bo Lehm Foto: Bo Lehm

Da Jasmin Heilmann er flyttet til Læsø sammen med sin plejefamilie, så derfor bliver det via skype, de nu ses.

Som mentor består rollen blandt andet i at tale sammen om det, der sker i skolen, følge op på lektiearbejdet og hjælpe med faglige udfordringer.

– Vi læste også til eksamen sammen, hvor hun fik ti i dansk til 10. klasses-eksamen, siger Linda Eriksen.

Hun føler, at det har været nemt at være mentor.

– Man skal ikke være bange for det. Desuden er det en kæmpegevinst for alle parter, siger Linda Eriksen, som håber, at andre tør gå ind i arbejdet med de unge mennesker.

Programmet Lær for Livet bliver fulgt af forskere fra Aarhus Universitet. Først i 2020 har forskerne data nok til at konkludere på, om de unge i Lær for Livet i højere grad end deres anbragte kammerater kommer til at gennemføre en uddannelse. Lær for Livet henvender sig til anbragte og udsatte børn i alderen ni til 13 år.

Source: Lindas liv som mentor: – Det er en kæmpe gevinst for alle parter | Nordjyske.dk

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.