UDSATTE BØRN OG UNGE Forvaltningen skal være bedre til at forstå kommunen gennem borgernes oplevelser og få nye øjne på løsninger, der kan forbedre den offentlige indsats. Dét er udgangspunktet bag ny mentorordning, der hjælper kræftramte familier med hjemmeboende børn.Derfor kiler en ny mentorordning sig nu ned mellem det private og offentlige.
Social- og Sundhedsudvalgsformand Britt Jensen (S) glæder sig over det dynamiske og innovative samarbejde mellem borgere, civilsamfund og kommunen, og at det skaber stor værdi for alle involverede parter.
”I Sammen med Borgeren ønsker vi ikke at skabe løsninger for borgerne, men i stedet at skabe løsninger med borgerne. Det giver nemlig allerbedst mening at skabe løsninger sammen med dem, som ved, hvad der er brug for i en bestemt livssituation. Det betyder også, at det ikke kun borgere, vi inddrager: Foreninger, virksomheder, ngo’er og andre kan være med til at skabe løsninger. Det gør, at vi kan finde løsninger, der forbedrer flere menneskers livskvalitet,” siger hun.
Gennem mentorordningen for kræftramte familier med hjemmeboende børn kan den kræftramte forælder eller pårørende møde andre med samme tanker og oplevelser.
Mentoren, der har været igennem et kræftforløb, kan dele sin viden og være en sparringspartner, da mentoren ikke har følelser i klemme, som venner og familie har.
Det ville være en stor hjælp, fortæller Angie, der fik konstateret brystkræft sidste år:
”En mentorordning ville være fantastisk, for man har brug for, at nogen tager en i hånden, når man står i en livstruende situation. En der fortæller, hvad man kan få hjælp til og hvor. Heldigvis havde vi et netværk, der hjalp os, men de er ikke alle, der er lige så heldige. Det er godt, at Rødovre Kommune vil afprøve en mentorordning til de familier, der mangler støtte,” mener hun.
Frivillig test
Det skal være frivilligt om, man vil afprøve mentorordningen, og Rødovre Kommune er i dialog med Kræftens Bekæmpelse om et samarbejde.
Her kan Kræftens Bekæmpelse hjælpe med at udbrede ordningen, da foreningens frivillige møder familier i lokalområdet. Planen er at teste de første mentorpar her i starten af året.
Kræftens Bekæmpelse oplever nemlig, at familierne har behov for hjælp udover den professionelle rådgivning og behandling.
”Vi kender cirka 40 familier i Rødovre, som ville have gavn af mentorordningen. Vi håber, at en mentorordning vil skabe tryghed, for vi ved, at man er meget usikker og sorgfyldt som kræftramt familie. De er i tvivl om, hvordan de får hverdagen til at hænge sammen med at hente børn, lave aftensmad og holde humøret oppe i en svær tid. Vores frivillige har god tid til at lytte og udveksle erfaringer med borgeren. Samtidig kan vi fungere som bindeled mellem kommunen, foreningerne og sundhedsvæsenet, så borgeren får den nødvendige hjælp fra alle kanter,” , fortæller formand Jette Jensen, der er formand for lokalafdelingen.
Fælles løsninger
Mentorordningen er blevet til efter, at kommunens medarbejdere gennem ’Sammen med Borgeren’ har udviklet løsninger sammen med kræftramte familier, foreninger og fagpersoner på workshops i efteråret. Her deltog Angie også, og hun var med til at gøre mentorordningen klar til test.
”Hvis det kun havde været Rødovre Kommune, der havde udtænkt løsninger, uden at vide hvad det vil sige at have kræft tæt inde på livet, er det ikke sikkert, at kommunens løsninger ville ramme borgerne”, siger Angie og tilføjer: ”Når man sætter forskellige mennesker sammen, gør det, at idéer udvikles på en god måde. Det har været superfedt at være en del af noget, der kommer til at gavne andre fremadrettet. Rødovre Kommune gør et fantastisk arbejde. Jeg føler, at jeg er blevet taget alvorligt, ikke som kræftpatient, men som menneske. Det er livsbekræftende at opleve, og det har givet mig et ekstra nøk i kampen mod kræften.”
De ord glæder Social- og Sundhedsudvalgsformanden: ”Mentorordningen er et rigtig godt eksempel på, hvorfor det giver mening, at vi som kommune ikke arbejder på en løsning isoleret bag vores skrivebord, men udvikler dem i samarbejde med borgere og foreninger. De er de sande eksperter, og sammen kan vi finde de gode løsninger. Men vi stopper ikke her,” fortæller Britt Jensen.