Gintberg som mentor for syrisk flygtning

23. november kl. 20.00 på DR1: Som en del af DRs integrationstema undersøger Jan Gintberg, hvad der kan ske, hvis man kaster sig ind i mødet med en flygtning fra Syrien. (kan streemes)

Ligesom alle andre har komikeren Jan Gintberg været vidne til krigen i Syrien og den tilstrømning af flygtninge, der i efteråret 2015 satte Danmark på den anden ende. Vi skulle pludselig forholde os til de store mængder af udenlandske menneskestrømme, der krydsede vores landegrænser.

”Dimensionerne er så store, at man får lyst til at lukke sig inde og bare håbe på, at det går over. For hvad gør man som enkeltperson, når skvulpet er nået helt herop? Jeg har dybest set ikke lyst til at gøre noget. Og nu gør jeg det så alligevel,” siger Jan Gintberg i starten af udsendelsen.

I januar i år beslutter komikeren Jan Gintberg sig for at melde sig som flygtningeven. Han kontakter Frivillignet, der er en del af Dansk Flygtningehjælp. Her formidler man kontakt mellem flygtninge og danskere, der ønsker at hjælpe. Gintberg gør det, fordi han er bekymret for situationen. Men han føler ikke, at han blot kan lukke sine øjne, når tusindvis af mennesker er på flugt fra krig og rædsler.

”Så jeg har besluttet mig for at lære en flygtning at kende. Simpelthen stille mig hen ved kasse 1, melde mig og se frygten i øjnene. Tro på, at der i mødet med én helt tilfældig flygtning måske kan opstå noget frugtbart. Måske endda noget sjovt? Midt i al tragedien,” siger Jan Gintberg.

En søndag i februar mødes han med Thaier Albakri, der er flygtet fra krigen i Syrien, og nu har fået asyl i Danmark. I løbet af det næste halve år filmer DR – og Gintberg selv – hans overvejelser og tvivl, når han skal finde et fælles fodslag med Thaier Albakri. En personlig rejse, hvor Thaier helt lavpraktisk lærer at hække skal klippes før Sankt Hans og mere vidtløftigt får en indførelse i Grundtvig. Det bliver også til overvejelser om kønsroller, kaffe og komik.

Kilde og link til udsendelsen: Gintberg – en fremmed krydser mit spor | Programmer og koncerter | DR

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.