Fusk med mentor-ordninger: Kommunerne malkes for millioner 

Mentorforløb er de seneste år blevet en stor forretning for private firmaer, men de ledige får langt fra altid den hjælp kommunernes skattekroner betaler for. Det viser programmet Afsløret, der sendes på DR1 mandag aften.

Ideen med mentorordningen er, at arbejdsløse eller unge, der er kommet ud i kriminalitet, skal have en hjælpende hånd gennem en fast støtteperson – en såkaldt mentor.

– Der er jo et meget stort behov for mentorer, og der er penge i det. Der er mange forskellige aktører, som løber efter det her, siger Dorte Caswell, forsker i socialt arbejde på Aalborg Universitet, til DR-programmet.

Uregelmæssigheder og misbrug

Sidste år brugte kommunerne omkring 900 millioner kroner på mentor-ordningen. Men flere kommunale jobcentre indrømmer, at der er problemer. Blandt andet udskriver mentorer i nogle tilfælde regninger for flere timer, end de reelt bruger på borgeren.

Det fremgår af en undersøgelse, som analyse- og rådgivningsfirmaet LG Insight har lavet i samarbejde med DR.

Mere end halvdelen af de 56 kommuner, der medvirker i undersøgelsen, svarer, at de har oplevet udfordringer med mentorordningen, og at de ikke har dokumentation for den ønskede effekt.

12 kommuner siger, at de har fyret mentorer på grund af uregelmæssigheder og manglende sikkerhed for leverancer. De syv peger direkte på, at en mentor har krævet penge for flere timer, end der reelt var blevet brugt.

God ordning med problemer

Hos Kommunernes Landsforening mener formand for Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalget, Thomas Kastrup-Larsen (S), at ordningen med mentorer er god.

Men han erkender, at der også er problemer.

– Der er nogen tilfælde, hvor der har været nogle fejl eller nogen, der forsøger at udnytte ordningen. Det kan sagtens være, at vi som kommuner skal være mere opmærksomme på, hvordan vi fanger nogle af de tilfælde, siger han til DR.

Han er klar til at gøre mere for at stoppe firmaernes misbrug af mentorordningen.

– Det skal der slås ned på, fordi vi skal jo få de ydelser, som vi bevilliger penge til. Det har de ledige krav på, det er jo dem, vi gør det for, siger Thomas Kastrup-Larsen (S).

Du kan se mere om sagen i dokumentaren ‘Afsløret – Hvor er min mentor?’, mandag den 24. september kl. 20.45 på DR1.

Source: Fusk med mentor-ordninger: Kommunerne malkes for millioner – Avisen.dk

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.