Foreninger er lunkne over for kommunale samarbejder

UGENGÆLDT KÆRLIGHED: Mange foreninger er kritiske over for at skulle løse opgaver for kommunen og er ikke specielt optagede af et samarbejde, viser forskning. KL kalder på nytænkning i makkerskabet.

Aldrig før har kommunerne brugt så meget krudt på at hyre frivilligkonsulenter, udvikle frivilligpolitikker og sætte samskabelse på dagsorden. Men retter man blikket mod den anden part – foreningerne – som i høj grad leverer den frivillige arbejdskraft, er engagement og begejstringen noget mere afdæmpet.

Det viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet, der blandt andet tager temperaturen på den indbyrdes relation mellem den kommunale og den frivillige sektor.

”De fleste foreninger har en stærk holdning om, at de ikke er sat i verden for at hjælpe kommunen, og derfor mener de grundlæggende ikke, at de har ansvar for at bidrage til at løse kommunale opgaver. Den overbevisning har ikke ændret sig en tøddel siden 2004, hvor vi stillede spørgsmålene første gang,” siger Bjarne Ibsen, der er professor på Syddansk Universitet og forsker i samspillet mellem kommuner og frivillige.

Kilde: Foreninger er lunkne over for kommunale samarbejder – Altinget: civilsamfund

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.