Fem råd til en god snak 

11500344-fem-rd-til-en-god-snak---3.jpg

’Går det godt?’ – Den mest brugte og måske mest tarvelige indledning på en samtale. Jeg er træt af dårlige snakke! Derfor går jeg her i dybden med, hvorfor gode samtaler er så vigtige – og give dig fem råd til en god snak som kan være med til at løfte dine snakke i både privat og professionelt. 

I lørdags var jeg til et iværksætter-event, hvor jeg mødte en gammel kollega. Hun spurgte: »Går det godt?« Jeg tøvede lidt og svarede så: »Jeg har det godt, men jeg synes, jeg har prioriteret noget de sidste par måneder, som har gjort mig lidt for presset.« Derefter havde vi en rigtig fin snak, som nok ikke var opstået, hvis jeg bare havde sagt: »Det går fint – hvad med dig?« Forskellen er, at jeg respekterede muligheden for en god snak. Nu brugte jeg lige mig selv som eksempel på en, der gjorde det ’rigtige’, men selvfølgelig spørger jeg også tit selv folk, om de har det godt – og glemmer at spørge ind. Af og til lykkes det mig heldigvis at standse autopiloten.

DEN BEDSTE MÅDE AT UDVIDE SIN FORSTÅELSE

Jeg arbejder med at sætte gang i gode snakke – blandt andet ved at holde foredrag og via mit kortspil SNAK. Det lyder måske banalt, det med at sætte gang i gode snakke, men det er sværere, end man skulle tro. Jeg tror, det er vigtigt for vores sind, relationer og forståelse for verden, at vi bliver bedre til at have gode samtaler med hinanden. Den franske filosof Michel de Montaigne hyldede i 1500-tallet det som den bedste og mest frugtbare og naturlige måde at udvide sin forståelse på.

Det er nødvendigt, at vi bliver mere bevidste om, hvad en god samtale er, så vi oftere kan få skabt plads til den. Hvilken bedre tid til at gøre det i end julen, hvor vi alligevel er samlet? Derfor giver jeg fem råd til den gode snak.

1. LYT OG LAD VÆRE MED AT SNAKKE

Grunden til, at jeg fik lyst til at lave spillet SNAK, var, at jeg opdagede, hvor dårlig jeg var (og stadigvæk kan være) til at lytte. I min familie er vi alle glade for at snakke, og jeg indså, at jeg gerne ville være bedre til at lytte. Jeg gik meget praktisk til værks. Hver gang jeg faldt i snak med nogen, sørgede jeg for at have en notesbog på mig. Når jeg så afbrød – for jeg kunne ikke lade være – beklagede jeg og skrev det ned, jeg ville sige, så jeg havde ro til at lytte videre. Det var en vildt god måde at opdrage mig selv på. Samtaler er bare bedre, når vi lader hinanden tale ud.

2. STILHED FØRER TIL NYE TANKER

Når nogen fortæller noget, som har været ekstraordinært for dem – hårdt, vildt eller godt – kan jeg nogle gange være helt mundlam. Mit hoved kører rundt for at finde på noget at sige, og midt i mit tankemylder finder jeg ud af, at personen, jeg snakker med, bare har brug for lidt ro og for at blive lyttet til. Jeg er efterhånden blevet mindre bange for roen i en samtale. Jeg har lært, at den ikke er farlig. Nogle gange kan det faktisk være rart, for et stille øjeblik kan give plads til et smil og kan skabe en særlig samhørighed mellem mennesker. Derfor er det vigtigt at give plads til ro i samtalen.

3. VÆR AKAVET

Jeg tror, at vi er mere bange for at blive akavede, end vi egentlig har ubehag ved at være akavede. Hvis vi vil ændre måden, hvorpå vi taler sammen, kan det ikke rigtig undgås, at de første skridt er lidt famlende – og det er helt okay. Jeg er virkelig kommet akavet fra land i mange samtaler, men hver gang – uden undtagelse – har det haft en effekt at være lidt akavet i begyndelsen. Det har skabt bedre snakke.

Min oplevelse er, at det kan være utroligt berigende at sætte rammer for den gode samtale; dertil er der et væld af gode redskaber. Mit spil er et af dem, men der er rigtig mange derude. Prøv jer frem, for det værste, der kan ske, er formentlig, at I kommer til at grine lidt af jer selv.

4. MIND OM DET VIGTIGE

I sommer talte jeg med en engelsk præst, som jeg har mødt et par gange. Han inspirerer mig meget, og i vores samtale spurgte han ind til, hvad der skete i mit liv for tiden. Jeg begyndte at snakke og endte ud i noget brokkeri. Så sagde han pludselig: »Men hvad er vigtigt for dig for tiden?«, og det ledte os på sporet af en meget bedre samtale. Jeg er ikke altid stor fan af coaching-principper, men de har lært mig at lytte efter essensen i det, jeg får fortalt. Hvis min ven fortæller noget og kommer lidt ud af en tangent, så er jeg i stand til at få samtalen tilbage på det essentielle spor. Og man kan virkelig glæde den, man snakker med, ved at spørge ind til det essentielle i samtalen.

5. SNAK OG GIV SLIP

Tænk over, hvad den gode snak er for dig. Og husk at give slip nogle gange. Vær dig selv og vær til stede, ellers bliver både du og dine venner trætte af dig. Giv også slip på høfligheden nogle gange. Ja, vi skal lytte, men nogle gange er det fede i en diskussion jo også, når det ene ord tager det andet. Kontrol er fint – bare ikke altid.

Håber i får jer nogle gode snakke derude.

Find mere her: Fem råd til en god snak – Frederik Svinth

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.