Eksperter: Fondsgave kan revolutionere den sociale indsats

Onsdag har Den A.P. Møllerske Støttefond offentliggjort, at man over de kommende år vil donere 750 millioner kroner til at hjælpe socialt udsatte. Og det er en tiltrængt håndsrækning, mener flere eksperter, Altinget har talt med.

Fortællingen om det homogene Danmark med en stærk velfærdsstat er nemlig i opbrud, mener social-og civilsamfundsforsker fra RUC Thomas P. Boje.

“Der er nogle grupper i velfærdssamfundet, som lider – og som i stigende grad lider,” siger han.

Forskerens pointe kan illustreres ved at se på udviklingen i antallet af hjemløse herhjemme. I 2009 var der små 5.000, som var henvist til en sovepose eller herberger om natten. Sidste år var det tal steget til 6.200, viser en rapport fra SFI.

Og den brede offentlighed har fået blik for, at vi kæmper med at hjælpe vores socialt udsatte i de her år. Det så man, da Danmarks Indsamlingen i februar blev ramt af en shitstorm, fordi pengene gik til Afrika – og ikke til danske hjemløse.

Som det ser ud nu, er der intet, som tyder på, at et tv-show med indkomst i 80-100 millioner-klassen til hjemløse er på trapperne. Til gengæld kan socialt udsatte danskere nu glæde sig over en markant større gave fra Den A. P. Møllerske Støttefond. Og det har ikke overraskende vakt jubel i det sociale Danmark.

“Alle, som arbejder med sociale indsatser i Danmark, får her en virkelig stor gave. Og det er jo indiskutabelt, at den også kan komme en masse mennesker til gavn,” siger social-og indenrigsminister Karen Ellemann (V), som bakkes op af velfærdsforsker Jørn Henrik Petersen fra SDU.

“Helt overordnet synes jeg, det er bragende godt, at der bliver sat fokus på nogle af de mennesker, som kommer i anden række i dagens samfund,” siger han.

Kilde: Eksperter: Fondsgave kan revolutionere den sociale indsats – Altinget: civilsamfund

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.