Ekspert: Vi har for travlt til at mærke, hvordan vi har det – Avisen.dk

Har- Vi er ikke særlig gode til at gå efter vores drømme og tage springet ud i noget nyt, fordi det kræver, at vi er rigtig godt forankrede i os selv. Og det er vi ikke, fordi vi har for travlt, mener psykoterapeut.

Har du det godt?

Det spørgsmål er for mange danskere svært at svare på i en tætpakket hverdag.

For i nutidens præstationssamfundet er der ikke tid til at stoppe op og mærke efter.

Det mener psykoterapeut, forfatter og udviklingskonsulent Mads Vang Christensen.

– Det meste af tiden befinder os i hamsterhjulet, hvor tingene går så piv-stærkt, at vi ikke får ikke mærket os selv og vores behov, siger Mads Vang Christensen.

Læs også: Nyt job eller skilsmisse? Så manger tager livet op til revision i ferien

Hver tredje drømmer i ferien 

En meningsmåling, lavet analyse bureauet Wilke for Avisen.dk, viser, at godt hver tredje dansker i sommerferien overvejer at skifte job, flytte eller på anden måde lægge livet om.

Og det kommer ikke bag på Mads Vang Christensen, at vi i sommermånederne drømmer om en anden tilværelse.

For når vi efter de første uger af ferien er kommet helt ned i gear, begynder vi rigtigt at kunne mærke os selv.

– Det er der, vi træder ud af ud den identitet, vi har på i hverdagen. Og så mærker man måske en sult efter noget andet. De fleste kommer til en erkendelse af, at livet ikke er fyldestgørende nok. At der er behov, de ikke får dækket, forklarer Mads Vang Christensen.

Læs også: Fra mangemillionær til cafeteria-kok: Taknemmelig over livet

Drømmen slukkes efter ferien

Ifølge ham drømmer flere danskere om at blive selvstændige og selv styre kalenderen. Men langt de færreste har modet.

– Vi er ikke særlig gode til at gå efter vores drømme og tage springet ud i noget nyt, fordi det kræver, at vi er rigtig godt forankrede i os selv. Og det er vi ikke. Vi bliver ikke forankrede, fordi vi har fjorten dage ferie, siger Mads Vang Christensen.

Læs også: Kvittede fabriksjobbet – nu er han indianer

Han forklarer, at når ferien stopper, så stopper vores drømme ofte også.

– For når tempoet bliver sat op igen, bliver vi mere frygtsomme, og så vil vi holde fast i det, vi kender. Det er det samme, som når der bliver lavkonjunktur – også der satser vi på det sikre, siger Mads Vang Christensen og fortsætter:

– Når ferien er slut, siger vores indre kritiker til os: Ej, det var også bare en fiks ide. Og så kommer vi hurtigt til at tale det ned.

Hvad er vigtigst? 

Drømmer du om at lægge livet om? Så er rådet fra Mads Vang Christensen først og fremmest at få styr på prioriteringerne.

– Lav en liste over, hvad der er vigtigst for dig i livet. Det skal nærmest skrives i skiferplade med lak. For så har vi forpligtet os til vores værdier. Så er det sværere at sige, det bare er en fiks ide, der har listet sig ind, siger han.

Kilde: Ekspert: Vi har for travlt til at mærke, hvordan vi har det – Avisen.dk

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.