Café Exit om færre prøveløsladelser: ‘Livet rammer folk som en spade i ansigtet’ 

Når indsatte og tidligere indsatte kommer ind hos Café Exit på Saxogade på Vesterbro i København, er det ikke vanskeligt at mærke, om de frivillige i organisationen har at gøre med en person, der har afsonet hele sin straf i et fængsel, eller om det er en, der er prøveløsladt.Hvis ikke du har et sted at bo, et forsørgelsesgrundlag eller et netværk og familie, så risikerer man at blive presset ud i en situation, hvor man begår ny kriminalitet

Humøret og desperationen er anderledes, fortæller Hans-Jørgen Andersen, der er informationsmedarbejder i Café Exit, der hjælper straffede personer til at begynde et liv uden kriminalitet.

PRØVELØSLADELSER

  • I 2017 fik 35 procent af de indsatte, der ansøgte om at blive prøveløsladt efter at have siddet to tredjedele af deres straf, afslag. Det er det højeste tal nogensinde.
  • Fra 2005-2015 lå afslagsprocenten for prøveløsladelser efter to tredjedele af straffen på mellem 21 og 27 procent.
  • Der er flere årsager til stigningen. En af dem er, at reglerne for prøveløsladelse blev skærpet efter terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i 2015, fordi gerningsmanden Omar El-Hussein begik ny kriminalitet under en af sine prøveløsladelser.
  • Og i 2016 trådte nye, strammere regler for forbud mod mobiltelefoner i fængslerne i kraft, hvilket også har haft indflydelse på antallet af afslag, fordi en overtrædelse af reglerne lukker muligheden for en prøveløsladelse.
  • Kilde: Kriminalforsorgen

– Det er meget nemmere, når du er blevet prøveløsladt, end når du har siddet fuld tid, for så føler du virkelig, at samfundet og livet rammer dig som en spade i ansigtet.

– Udslusningen, der ender med en prøveløsladelse, er guld værd, fordi man kan få en del af de basale ting på plads, der skal til for at begynde et nyt liv, siger han.

Derfor er han ærgerlig over, at nye tal fra Kriminalforsorgen viser, at 35 procent af de indsatte, der ansøgte om at blive prøveløsladt efter at have siddet to tredjedele af deres straf, fik afslag i 2017 – det højeste tal nogensinde.

– Der er jo ikke nogen, der elsker kriminelle, men der er rigtig mange gode grunde til at hjælpe dem, fordi de ellers forårsager endnu større problemer end tidligere, mener Hans-Jørgen Andersen.

Cafe Exit har eksisteret siden 2007 og har caféer i Aarhus, Odense og København, der primært drives af frivillige.

‘Tikkende bombe for ny kriminalitet’

Der findes ikke offentlige opgørelser, der skildrer hvor vidt prøveløsladelser fører til, at de straffede ikke begår kriminalitet igen.

Anette Storgaard, professor i jura ved Aarhus Universitet, mener, at der for nogle indsatte kan være en større chance for, at de ikke begår ny kriminalitet, hvis de kommer ud lidt før i stedet for at sidde straffen ud i fængslet.

– Der er jo en grund til, at man har indført prøveløsladelse. Folk skal have tid til at øve sig i at være gode samfundsborgere, når de kommer tilbage.

– Jeg kan ikke forestille mig, at man ved at sidde fængslet lige pludselig skulle have lært at overholde samfundets regler i langt højere grad end før, forklarer hun.

Og det er Hans-Jørgen Andersen fra Café Exit enig i. Ud fra hans erfaring i arbejdet med indsatte og eks-indsatte er det problematisk, hvis indsatte bliver løsladt direkte til gaden uden nogen hjælp eller kontrol.

– Det er nærmest en tikkende bombe for, hvornår man laver ny kriminalitet. Hvis ikke du har et sted at bo, et forsørgelsesgrundlag eller et netværk og familie, så risikerer man at blive presset ud i en situation, hvor man begår ny kriminalitet, siger han.

Derfor håber han, at der fremover vil være øget fokus på, at alle bliver prøveløsladt på to tredjedel tid, med mindre der er nogle graverende forhold, der ikke tillader det.

Source: Café Exit om færre prøveløsladelser: ‘Livet rammer folk som en spade i ansigtet’ | Indland | DR

Forfatter: Lars Holmboe

Arbejder med at udvikle mentorordninger, forske, give sparring, holde foredrag og workshops om mentorordninger og om det at få en mentor.